Ideja o osnivanju internacionalne smotre keramike u Aranđelovcu pala je nesumljivo na plodno tlo, začeta u prirodnoj sredini i u odgovarajućem okruženju: pre svega od 1966. u gradu je već postojala značajna multimedijalna kulturna manifestacija „Mermer i zvuci“u čijem okviru je bio i simpozijum skulpture „Beli Venčac“, na kome su se okupljali vajari iz tadašnje Jugoslavije i sveta. Grad se već saživeo sa činjenicom da tokom leta postaje pozornica kulturnih zbivanja, a umetnici, kulturni radnici, novinari kao učesnici ili članovi organizacionih tela ove manifestacije, predstavljali su kulturni potencijal iz koga su prirodno nastajale nove zamisli. Izgledalo je čak i neizbežno da se simpozijum keramike veže za ovaj grad: u okolini Aranđelovca vekovima se kopala kvalitetna glina, pogodna za grnčarstvo.

U programu manifestacije „Svet keramike“ predviđeno je održavanje izložbi radova umetnika nastalih tokom njihovog boravka u Aranđelovcu. Već prve godine „Sveta keramike“ (1974.) osim obavezne izložbe posvećene radovima učesnika Simpozijuma, održano je i niz drugih. Ne samo da su te godine samostalno izlagali Olga Vujadinović, Branislav Stajević i Paula Kasinen (Finska) već je, nagoveštavajući buduću plodnu saradnju sa ovim Simpozijumom Muzej primenjene umetnosti iz Beograda prikazao eksponate svoje zbirke keramike, a zabelećena je i izložba keramike jedne strane zemlje- Tunisa. U srpskoj umetničkoj keramici, približno od vremena u kome je nastala manifestacija „Svet keramike“, matica zbivanja i osnovni tok predstavlja afirmacija keramike kao čiste umetnosti.

Počinje da se ispoljava do tada nepoznata sloboda stvaranja i začinje nešto što će trajno obeležiti keramiku Srbije: izuzetna raznovrsnost, snažno ispoljavanje kreativne individualnosti, često divergentni stilovi koji čitavu scenu na području umetničke keramike ispunjavaju uzbudljivom živošću.

Prešavši dug put, od umetnika do umetnika, njih oko 300, različitih po temperamentu, stilovima i talentima, duh manifestacije „Svet keramike“ je trajno obeležio Aranđelovac. Za mnoge umetnike to je bila samo usputna stanica u hodu prema svojoj umetničkoj sudbini, ali otišavši, oni su u Aranđelovcu ostavili deo sebe, čime su darovali život jednoj od najznačajnijih zbirki umetničke keramike u ovom delu Evrope. U okviru Simpozijuma „Svet keramike“ radili su, između ostalih i Mirjana Isaković, Marina Sujetova Kostić, Federiko Bonaldi, Hedvig Majoroš, Osa Katarina Helman, Gizele Šmit Rojter, Velimir Vukićević stariji i Velimir Vukićević mlađi, Kolin Pirson, Dragoljub Adžić, Aleksandar Portnoj, Aranka Mojak , Branislav Spasojčević, Lana Tikveša, Lana Rakanović, Valentina Savić i mnogi drugi.

Dve stotine umetnika ostavilo je oko sedam stotina radova koji čine zbirku Simpozijuma „Svet keramike“ Smotre umetnosti „Mermer i zvuci“