Представа „Симфонија Црњански“ 11. августа на Отвореној сцени

У наставку програма 58. Смотре уметности „Мермер и звуци“ нас очекује и представа Ђорђа Марковића – „Симфонија Црњански“.

„Путујући кроз свет Милоша Црњанског и изнова посећујући његова дела, несвесно сам почео да ослушкујем музику језика, његову флуидност, сликовитост и треперавост. На том путовању сам схватио да се сви ти слапови реченица, стихова, слика и боја сливају у једну нерукотворену симфонију. Питање које сам соби поставио било је: „Колико је од онога што је био животни пут писца уткано у ту симфонију и колико је целокупно то сазвучје предодређено између осталог и његовом судбином?“. Судбина ратника, судбина љубавника и судбина изгнаника, све ми се више чине као три носећа стуба оног сребрног лука Милоша Црњанског. Од Чарнојевића, преко Хипербореје, па све до лондонских година омеђен је друм којим је лутао Црњански, поневши са собом оно ушићено, занесено, сетно и меланхолично. Онај његов лук се узноси над нама, толико велелпно, па као да осећамо да постаје ореол судбине целокупног нашег народа. Та три стуба су постала три чина представе „Симфонија Црњански“. Завет за даљи живот „Симфоније“ је суд времена и публике. Они ће својим присуством уграђивати нове стубове и лукове и изграђивати нови мост између великана српске литаратуре и нас.“

Ђорђе Марковић

Биографија аутора:

Ђорђе (Милутин) Марковић је рођен 14.05.1983. године у Лозници. Дипломирао је глуму 2006. године на Факултету драмских уметности у Београду у класи проф. др Владимира Јевтовића. Као најбољи студент у генерацији из предмета Глума, 2006. године добио је награду Мата Милошевић. Исте године добио је награду Др Бранивој Ђорђевић која припада студенту који је током студија имао највиши просек оцена из предмета Дикција. Од 2020. године запослен је на Факултету драмских уметности у Београду, на катедри за Глуму, као стручни сарадник на предмету Дикција. Као глумац поседује вишегодишње искуство у позоришту, на филму и телевизији у земљи и иностранству. Уз глумачки и педагошки рад, бави се и лектуром и поставком сценског говора у позоришним представама у земљи и региону.

Трајање: 90 минута

Инфо

Локација: Отворена сцена у парку Буковичке бање
Време и датум: петак 11. август 2023. од 21 час
Цена појединачне улазнице: бесплатно.

Текст и фото: www.dksg.rs