2012. година

СТЕФАН МИЛЕНКОВИЋ

Свира од своје треће године, са шест година имао је први наступ као солиста са оркестром, а до своје шеснесте године, докле је већ био међународно познат као „чудо од детета“ имао је више од хиљаду наступа. Према најављеном програму изводиће Паганинија, Бизеа, Чајковског, Сарасатеа, Равела.


ПЛЕСНА ТРУПА ERIN’S FIDDLE

Плесна трупа је настала почетком 2006. године и баве се традиционалним и модерним ирским плесом и једина је плесна трупа у Србији где се могу научити основе ирског плеса. Развијају сарадњу са осталим школама исрког плеса у свету, а последњих година имали су више значајних наступа у земљи и иностранству. Актуелни су прваци државе у неким плесним категоријама.


СЕРГЕЈ ПУТИЛИН

Вокалном делатношћу Сергеј Путилин се бави око 20 година. Завршио је Руску Музичку академију „Гњесини“. Природни дар и драматуршки таленат дају му могућност остварења разноврсног репертоара, како оперских песама, тако и руских романси и народних песама. Сергеј Путилин наступао је у пратњи хора Краљ Петар Први И сопрано Тање Андријиц.


THE MAMBO STARS

Оркестар је 1999. године основала група професионалних јазз музичара из Београда, чланова Биг Банд-а РТС. У то време „The Mambo Stars“ је био први оркестар латино музике у Србији. На концерту 28. јула у оквиру Смотре уметности „Мермер и звуци“ наступају и Jose Felix Ceballos – изузетни вокални солиста из Венецуеле, а у оркестру це бити и Lazaro Del Toro, перкусиониста са Кубе.


АЛЕКСАНДАР ГАТАЛИЦА

Добитник је награда Милош Црњански, Дјордјо ла Пира, Иво Андрић, Стеван Сремац и Награде Удружења драмских уметника Србије. Он је писац, преводилац са античког и грчког, музички критичар. Као писац, појавио се 1993. године и до сада објавио једанаест књига. Гост књижевника је критичар Александар Јерков, а прво читање још необјавељеног романа гаталициног романа „Велики рат“ говорио је драмски уметник Милош Анђелковић.


ЈОВАН РАКИЏИЋ

Професор је на Академији уметности у Новом Саду. Име Јована Ракиџића појавило се у српском сликарству 1969. године када приређује прву самосталну изложбу слика у Београду. Упорно богати свој језичко-ликовни фонд, усложњавајући и доводећи до сјаја ликовну материју која ће све више замењивати транспарентност фигуре. У слику се усељавају универзални симболи као и симболи националног порекла.