31. јула на Отвореној сцени позоришна представа „Лутка са кревета број 21“

Tekst pisan pre skoro pet decenija, majstorski rukopis Đorđa Lebovića, „Lutka sa kreveta broj 21“, u režiji Slobodana Brankovića, biće izveden na Otvorenoj sceni u Parku Bukovičke banje u okviru 57. smotre umetnosti ”Mermer i zvuci”.

Priču o Vilmi, bivšoj logorašici „Kuće lutaka“, njenom životu, izborima i dilemi da li progovoriti o zločinu ili ne, na sceni su oživeli Jasmina Večanski Kujundžić, Branislav Jerković, Jugoslav Krajnov i Marko Marković i učinili da predstavu „na prvu“ publika zavoli do srži.

Kako ističe reditelj Slobodan Branković cilj mu je bio da publika sa predstave razmišlja o svojoj funkciji u društvu, o tome koliko je bitno opredeliti se po nekim važnim društvenim pitanjima.

Predstavu „Lutka sa kreveta 21“ Srpsko narodno pozorište na svoj repertoar, postavilo je u koprodukciji sa Kulturnim centrom Pančeva, produkcijskom kućom „Beo Art“ i Savezom dramskih umetnika Vojvodine, te je ovim povodom umetnički direktor „Beo Arta“ Boris Mišković rekao da se čitava kreativna ekipa projekta, sa radošću uhvatila u koštac sa fantastičnim Lebovićevim tekstom, koga je adaptirala Ana Đorđević, čime su se, nedvosmisleno, svrstali u red onih kojima je do pozorišta, itekako, stalo.

„Naša predstava jeste pozorište. Pravo. Pošteno. Iskreno. Koje propituje, podsjeća, upozorava.  Pozorište kakvo treba da bude. Vjerujem da smo uradili nešto značajno za ovo društvo, a to, odmah, čini da se čovjek osjeća dobro. Nadajmo se, da će se, posle svakog izvođenja predstave, tako osjećati i naša publika, da sve protekne u slavu pozorišta“, podcrtao je Mišković.

Ova predstava, kako ističe reditelj, posvećena je svim onim žrtavama seksualnog nasilja koje su smogle hrabrosti da izađu i javno „upere prstom direktno u lice zla” ali onim koje još ćute, jer ova predstava prikazuje sav pakao koji jedna žrtva prolazi kada reši da progovori.


Info:

Lokacija: Otvorena scena u Parku Bukovičke banje
Vreme i datum: nedelja 31. jul 2022. od 21:00 čas
Cena pojedinačne ulaznice: besplatno.

Izvor: snp.org.rs, Smotra umetnosti „Mermer i zvuci“