31. августа у Дворани Парк балетски Гала концерт

Na pozornici Dvorane Park na samom kraju avgusta biće održan Gala koncert baleta učesnika Narodnog pozorišta. Poznat je po izvedbama najlepših dueta i igara iz baleta: „Labudovo jezero”, „Uspavana lepotica”, „Don Kihot”, „Bajadera”, „Krcko Oraščić” i „Ko to tamo peva”.

Učestvuju: Tatjana Tatić, Teodora Spasić, Olga Olćan, Jovan Veselinović, Jovica Begojev.

Istorijat

Iako je i ranije bilo pojedinačnih, ali retkih igračko-baletskih gostovanja na sceni Narodnog pozorišta, tek posle završetka Prvog svetskog rata i dolaska umetnika iz Sovjetskog saveza – iz Imperatorskog Marijinskog teatra, Boljšoj teatra iz Moskove, članice Ruskog baleta Sergeja Djagiljeva i drugih, bilo je moguće osnivanje baletskog ansambla u okviru Narodnog pozorišta u Beogradu.

Svoju prvu celovečernju predstavu beogradski Balet je izveo 22. januara 1923. godine – „Ščelkunčik (Rskalo / Krcko Oraščić)“ Petra Iliča Čajkovskog. Formiranje domaćeg igračkog kadra takođe je bilo nezamislivo bez ruskih umetnica – prvih balerina i potonjih pedagoga: Jelena Poljakova, koreograf i pedagog u državnoj Glumačko-baletskoj školi i Školi „Jelena Poljakova”, sve do Drugog svetskog rata je obučavala izvanredne igrače; Margarita Froman je kao stručnjak koji je više sezona proveo učestvujući u radu trupe Djagiljeva, kao koreograf je na beogradsku baletsku scenu prenosila značajno klasično nasleđe i koreografije savremenog, tada najaktuelnijeg svetskog repertoara; Nini Kirsanovoj pripada počasno mesto kao koreografu, ali i prenosiocu repertoara Trupe „Ana Pavlova“ (u kojoj je zauzimala mesto prve balerine od 1927, sve do smrti velike balerine). Tako su Balet Narodnog pozorišta, a i beogradska publika bili vaspitavani na obrascima najčistijeg klasičnog baletskog nasleđa.

Pročitajte više➝


Info:

Lokacija: Dvorana Park
Vreme i datum: 31. avgust 2021. u 20:00 časova
Cena pojedinačne ulaznice: besplatno.

Izvor: Smotra umetnosti Mermer i zvuciNarodno pozorište