Од 23. јула у галерији Алек Ђоновић изложба Мире Бртке

Sad je vidiš, sad je ne vidiš, tako su mnogi opisivali likovnu i filmsku umetnicu Miru Brtku. Nemirne prirode, stalno je radila, a njen životni put i delo to i pokazuju. Film, likovna umetnost, moda, Mira kao da je stizala sve i svugde…

U jednom davnašnjem intervjuu je na staru narodnu izreku: „Iz Mire tri vraga vire“, uzvratila rečima – „Dva vire, a jedan je u slikama“.

Ogroman opus ostavila je iza sebe Mira Brtka (1930-2014), a delić, tačnije 300 radova, izloženi su na velikoj retrospektivnoj postavci „Refleksije“ u Muzeju grada Beograda, koja je trajala do 25. aprila.

Tačno pet decenija od prve izložbe u Muzeju savremene umetnosti u Novom Sadu i Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu „Refleksije“, u organizaciji Fondacije „Mira Brtka“, omogućavaju posetiocima da multimedijalan opus slikarke, skulptorke, filmske režiserke, kostimografkinje, modne dizajnerke i aktivistkinje sagledaju iz nove perspektive.

Foto: Urban bug, Vladimir Miloradović

Rođena u Novim Banovcima 1930. godine, stvarala je više od pet decenija na relaciji Stara Pazova – Beograd – Prag – Rim – Novi Sad – Bratislava. Diplomirala je 1955. na Akademiji za pozorišnu i filmsku umetnost u Beogradu, na odseku filmske režije, a 1963. i na Akademiji lepih umetnosti u Rimu, na odseku slikarstva.

U Rimu je godinu dana kasnije imala prvu samostalnu izložbu. Izlagala je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Bila je članica internacionalne umetničke grupe „Illumination“, koju je u Rimu osnovao Nobuja Abe, umetnik, učitelj, mistik i filozof, a prvi put su se predstavili na izložbi 1967. u Trentu.


Info:

Lokacija: Galerija Alek Đonović
Vreme i datum: 23. jul 2021. u 19:00 časova
Cena pojedinačne ulaznice: besplatno.

Izvor: Nova S, Smotra umetnosti „Mermer i zvuci“