19. августа представљање књиге Весне Капор „Небо тако дубоко“

Смотра уметности „Мермер и звуци“ у сарадњи са Центром за културу Аранђеловац и Народном библиотеком „Свети Сава“ 19. августа организује књижевно вече на коме ће бити представљена књига „Небо тако дубоко“ Весне Капор.

О књизи

Неколико гласова-актера грца ткиво новеле-романа Весне Капор у изразима бола због губитка младе девојке-ћерке, емотивне иконе свих, поготово породичних вредности. У тој полифоној тужбалици и потресној хроници жалости доминира бол мајке: имагинарне и документарне речи и мисли, којима наша ауторка од прозе чини плач, а плач је један од облика старе поезије. У древном плачу, и древна туга добила је обрисе и ефекте модерног приповедачког дела.

О аутору

Весна Капор рођена је у Невесињу, у Херцеговини, где је завршила основну школу Ристо Пророковић и Средњошколски центар Благоје Паровић.

Филолошки факултет завршила је у Београду. Објавила роман Три самоће или мјесто недовршених ствари (СКЗ, 2010, Филип Вишњић, 2011) и збирку прича По сећању се хода као по месечини (Агора, 2014, Филип Вишњић, 2016). Добитница је награде Лаза Костић и Награде Милоша Црњанског.

Збирка прича По сећању се хода као по месечини била је и у најужем избору за Андрићеву награду, награду Стеван Сремац и награду Меша Селимовић. Кратку прозу Као што и вама желим објавила у краљевачкој Повељи, 2016. године, а збирку прича Венац за оца, 2018. године у београдској СКЗ. Добитница је награде Кондир Косовке девојке за 2018. годину.

Ради у Студентском културном центру у Београду као уредник књижевног програма. Аутор је регионалног књижевно-визуелног конкурса за младе писце Реч у простору и приређивач истоименог зборника.

Инфо

Локација: Плато испред Отворене сцене, Парк Буковичке бање
Време и датум: петак 19. август 2022. од 18:00 часова
Цена појединачне улазнице: бесплатно.

Извор: Википедија, Макарт.рс