12. августа у Аранђеловцу бесплатан концерт Александра Седлара

У наставку августовског програма 57. смотре уметности „Мермер и звуци“ публика у Аранђеловцу имаће прилику да ужива у концерту Александра Седлара.

Александар Седлар (1982) један је од најперспективнијих и најуспешнијих српских композитора, чија су дела са великим успехом извођена по Европи, Америци, Аустралији и Јапану, увек уз изузетно позитивне реакције и публике и критичара.

Дипломирао је композицију (2006) на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Властимира Трајковића, као студент генерације. Исте године добио је награду из фонда Стеван Христић. На Одсеку за дириговање дипломирао је (2016) у класи проф. Бојана Суђића. Радио је као асистент и секретар у оквиру Катедре за композицију и оркестрацију на ФМУ у Београду (2007/08). Мастер студије из композиције завршио је на Универзитету Јужне Калифорније (Университy оф Соутхерн Цалифорниа, УСЦ Тхорнтон Сцхоол оф Мусиц) у Лос Анђелесу, у класи проф. Доналда Крокета (2013). У јануару 2015. године добио је звање доцента у оквиру Факултета уметности у Нишу.

Најзначајнија дела његовог опуса су: Магбет (концерт за виолину и оркестар, 2005), Елегија за оркестар (дипломски рад, 2006), Иди види деду! (поруџбина академског хора Цоллегиум Мусицум, 2010), Спринг ин Јапан 2011 (поруџбина виолинисте Немање Радуловића, издата за дискографску кућу ДЕЦЦА Универсал), Месечева кћи (бајка-варијације за виолончело, оркестар и наратора, поруџбина диригента Лиора Шамбадала а и оркестра Берлинер Сyмпхоникер, премијерно изведена у сали Берлинске филхармоније, 2014).

Седларови аранжмани појединих композиција налазе се на новим дисковима Немање Радуловића, Патрисије Петибон и Камил Томас у издању Деутсцхе Граммопхон.

Инфо

Локација: Отворена сцена у парку Буковичке бање
Време и датум: петак, 12. август 2022. од 20:00 часова
Цена појединачне улазнице: бесплатно.

Izvor: artf.ni.ac.rs, Smotra umetnosti „Mermer i zvuci“