Од 03. јула у Павиљону Књаз Милош изложба радова са симпозијума „Свет керамике“ 2020.

Otvaranje smotre umetnosti „Mermer i zvuci“ počinje grupnom izložbom radova umetnika Velimira Vukićevića, Marka Leutholda i Jovana Matića.

O Velimiru Vukićeviću

Radi na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu od 1994. godine.

Diplomirao je 1974. na istom fakultetu, u oblasti Unikatna keramika, a magistrirao 1976. Izabran je u zvanje redovnog profesora 2006. za oblast Unikatna keramika.

Izlagao je samostalno u Srbiji, Nemačkoj i Francuskoj, kao i na mnogobrojnim grupnim izložbama.

Foto: velimirvukicevic.com

O Marku Leutholdu (Marc Leuthold) – Savezne Američke Države

Skulpture Marka Leutholda ušle su u kolekcije čuvenih muzeja Metropolitan i Bruklin, Muzej Umetnosti i Dizajna (Museum of Art and Design), kao i u brojne kolekcije van teritorije SAD – Južna Koreja, Turska, Švajcarska, Japan.

Kritičar John Perreault primetio je u vezi Markovog rada sledeće: „Čovek traži i traži umetnike koji prave prekid u istoriji, koji savijaju porekla, koji primoraju čoveka da na nove načine poveže tačke, čak se i okrene od nekih. Leuthold je jedan od njih“.

Leutholdovo delo, foto: marcleuthold.com

Sin evropskih imigranata, Leuthold je zainteresovan za međukulturalna iskustva. Njegov rad odražava uticaj umetnosti Azije, Afrike i Mediterana. Leuthold je profesor na Državnom univerzitetu u Njujorku i predavao je na Univerzitetu Princeton i u školi za dizajn Parsons.

Jedan je od četrdeset Amerikanaca koji su izabrani za doživotnog člana Međunarodne akademije za keramiku.


O Jovanu Matiću

Jovan Matić rođen je 1996. godine u Beogradu gde završava osnovne i master studije na Fakultetu primenjenih umetnosti, odsek keramika.

Izlagao je samostalno na grupnim izložbama u Beogradu, Belgiji i Turskoj. U prethodnoj godini primljen je na postdiplomske studije na Institutu Ishoken u Japanu. Njegovi radovi nalaze se u brojnim privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu.


Info:

Lokacija: Paviljon Knjaz Miloš
Vreme i datum: 03. jul 2021. u 19:00 časova
Cena pojedinačne ulaznice: besplatno.


Izvori: marcleuthold.com, velimirvukicevic.com, Galerija Arte