Вечерас на Малој сцени представљање књиге „И жив и мртав“ Ивана Златковића

Narodna biblioteka „Sveti Sava“ u saradnji sa Smotrom umetnosti „Mermer i zvuci“ organizuje predstavljanje novog naslova Ivana Zlatkovića „I živ i mrtav“ koja je izašla u okviru beogradske Izdavačke kuće „Laguna“.

U četvrtom romanu naslovljenom „I živ i mrtav“, objavljenom krajem 2020. godine, Zlatković piše o hajdučiji u periodu između dva svetska rata na prostoru Aranđelovca i okoline.

Roman je nastao na osnovu temeljno proučenih izvora o stvarnim likovima i događajima, potkrepljenih citatima iz periodike, pisanim i vizuelnim svedočanstvima. Junaci romana su surovi odmetnici, razbojnici i hajduci, a roman prikazuje socijalnu i kulturnu sliku ondašnjeg društva.

Književnik i posvećeni istraživač narodne književnosti Ivan Zlatković, rođen je 7. jula 1962. godine. Do sada je objavio koautorsku Antologiju narodnih pesama o Marku Kraljeviću sa Milanom Lukićem (1996), „Epska biografija Marka Kraljevića“ (2006), pesničku zbirku „Šuma“ (2007), romane „Povratak“ (2003), „Sintetičari“ (2010) i „Crno pile koje beži“ (2013), prilog tipologiji i indeksaciji likova u srpskoj narodnoj prozi „Likovi u šaljivim pripovetkama“ (Srpski genealoški centar, Beograd, 2017), o humoru u narodnim pričama „Ka poetici smeha“ (Društvo za srpski jezik i književnost Srbije, Beograd, 2017) i antologiju narodnih bezobraznih priča „Čestoskok“ (Laguna, Beograd, 2016). Autor je brojnih tekstova, članaka, recenzija i stručnih radova. Živi i radi u Aranđelovcu.


Info:

Lokacija: Mala scena, Park Bukovičke banje (iznad galerije Alek Đonović)
Vreme i datum: 01. jul 2021. u 19:00 časova
Cena pojedinačne ulaznice: besplatno.

Izvor: Narodna Biblioteka „Sveti Sava“ Arandjelovac